«Досліди та фокуси з магнітами «Малятам про магніт»

 «Магніт – помічник»


Тема: «Досліди та фокуси з магнітами «Малятам про магніт» (онлайн-зустріч, вихователь Бондар Л.В.).

Програмовий зміст:                                                                       

Сформувати у дітей уявлення про магніт і його властивості притягувати предмети; з'ясувати, через які матеріали впливає магніт; познайомити про використання магніту людиною.                                                                                     

 Розвивати розумові операції, уміння висувати гіпотези, робити висновки, активізувати словник дітей.
Розвивати прагнення до пізнання через творчо-експериментальну діяльність.
Сприяти вихованню самостійності, ініціативності, розвитку комунікативних якостей.

   Обладнання: конверт з листом; картинки героїв мультфільму «Фіксіки»; таблиці-схемі для занесення результатів  експериментів; магнітний конструктор, магнітна дошка для малювання, магнітні шашки і шахи, букви і цифри, магнітний театр, магнітики на холодильник; магніти різних розмірів; магнетичні предмети (кнопки, цвяхи, скріпки, гвинтики, ключі, деталі конструктора та ін. ) і немагнетичні предмети (папір, картон, пластик, тканина, дерево, скло);  склянка з водою; скляна тарілочка; пластикова пляшка з зерном; ємкості з сухим та мокрим піском; картонна картка з доріжками і залізна машинка; рукавичка з магнітом всередині ; компас; розмальовки з фіксіками. 

   Словникова робота: магнетизм, магнетичні і немагнетичні предмети, магнітна сила, магнетит.

   Методичні прийоми: сюрпризний момент, бесіда, досліди, запитання-відповідь,

   Художнє слово: легенда про магніт, загадка.

   Попередня робота:  самостійно дізнатися, коли магніт буває шкідливим, а коли корисним.

Структура заняття
1.Легенда про магніт

2.Відео-презентація «Магніт – помічник»

3.Дослід 1: «Перевірити, які предмети магніт притягує через повітря»                                                                                                                                         Висновок: магніт притягує до себе залізні предмети, через повітря. Ця властивість називається магнітною силою.

4.Дослід 2: « Перевірити , чи впливає розмір магніту на його силу»                                                                                                                                    Висновок: великий магніт володіє більшою силою, так як притягнув більше скріпок. Великий магніт притягує скріпки з довшої відстані. 

- Зараз я запрошую вас пограти в гру з Фіксіком  «Притягне – не притягне». Обережно виходимо з лабораторії і зустрічаємося на килимі.                           

 5.Гра з м'ячем «Притягне - не притягне»                                                                   6.Дослід 3: « Перевірити, чи діє магніт через перешкоди»                                                                                                                         Висновок:  магніт впливає через скло.                                                                              2) Для наступного досліда одягнемо на руку перчатку або рукавичку і сховаємо в неї магніт. Уявимо себе людиною, яка притягує предмети. Над металевими предметами проводимо руками і вони притягують залізні предмети.                                                                                                                  Висновок: магніт впливає через тканину.                                                                         3)  - У вас лежить картка з різними доріжками. Спробуємо по цих доріжках рухати залізний предмет (машинку) за допомогою магніту через картон. Для цього машинку покладіть зверху на доріжку, а магніт прикладіть знизу. Потрібно рухати машинку за допомогою магніту як можна точніше, не сходити з наміченого шляху.                                                                                                                             Висновок: магніт впливає через картон.                                                

4)  Проводиться  дослід з пластиковою пляшкою . Насипаємо в пляшку зерно і гвинтик, кладемо на стіл. Спробуємо за допомогою магніту знайти гвинтик в зерні і витягнути його з пляшки.  (знайшли 2-го Фіксіка)                                                                                                               Висновок: магніт впливає через пластик.                                                                                                               

7.Дослід 4: «Як дістати гвинтик  з води не замочивши рук»                                                                                                                                                                                                                                Висновок. Вода не заважає дії магніту. Магніти діють на залізо і сталь, навіть якщо вони розділені із ним водою. (знайшли 3-го Фіксіка)

8.Дослід 5: « Перевірити, чи діє магніт через мокрий та сухий пісок»                                                                                                                                   Висновок: магніт впливає через сухий пісок.                                                                 9.Підсумок:






 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Майстерка"Цукерочки для друзів"(з фантиків та горішків)